Internationaal BTW nummer

Internationaal BTW nummer

by Jeroen Oskam

De Spaanse fiscus verstrekt gedurende het oprichtingstraject een ‘Fiscaal Identificatie Nummer’ af (het zogenaamde NIF nummer) dat tevens het (nationale) BTW nummer is.

Als je internationaal wilt factureren, dan dien je dit te melden aan de Spaanse fiscus. Deze dient het nationale BTW nummer dan een internationale code te geven (ES voor het bestaande nummer) en het nummer in het internationale systeem te zetten zodat dit voor buitenlandse bedrijven controleerbaar is en in (electronische) belastingaangiften kan worden opgenomen.

In het kader van o.a. de BTW fraudebestrijding komt de fiscus in Spanje dan eerst controleren of er wel sprake is van een echt bedrijf. Dit gebeurd aan de hand van ouderwetse criteria: hangt er een naambordje buiten, is er een eigen kantoor, is er personeel… Indien dat niet het geval is wordt het verzoek voor internationaal gebruik vaak afgewezen. En dat in het tijdperk dat vele bedrijven thuis, vanuit co-working centra of vanuit internetcafé’s worden gestart.

Goedbedoelende buitenlandse bedrijven krijgen zo de rekening gepresenteerd van de BTW fraude in Spanje met brievenbusvennootschappen. Het kan zeer frustrerend zijn als je al wel klanten hebt in het buitenland, maar hier door de opstelling van de Spaanse fiscus niet aan kan factureren.

De Spaanse fiscus is star en maakt al snel duidelijk dat het niet je beste vriend is…  Wij geven het advies om direct goed te voldoen aan je verplichtingen en dit niet te onderschatten. Dat kan veel kosten en negatieve energie besparen.

In geval je aan het buitenland denkt te gaan factureren, zorg er dan voor dat je bedrijf direct enige substantie heeft en aan de ouderwetse criteria van de Spaanse fiscus voldoet.

Geef een reactie