Belastingaangiften Spanje

Belastingaangiften Spanje

by Jeroen Oskam

Wil je direct een vraag stellen? Klik hier. Geen kosten

Afhankelijk of er sprake is van een BTW aktiviteit en of er personeel in dienst is, dienen er verschillende belastingaangiften te worden gedaan.

Vennootschapsbelasting

De vennootschapsbelasting bedraagt in Spanje 25%.

Voor nieuwe bedrijven is er de eerste twee winstgevende jaren een tarief van 15% van toepassing. Aangezien dit een geheel nieuw bedrijf dient te zijn en de aktiviteiten niet al eerder door de betreffende persoon of betrokken groepsbedrijven mogen zijn uigevoerd, is dit verlaagde tarief doorgaans niet van toepassing voor al bestaande buitenlandse moederbedrijven die een Spaans dochterbedrijf oprichten.

Loonbelasting

In Spanje dient de werkgever, net als In Nederland en België, loonbelasting in te houden en deze periodiek aan de fiscus af te dragen. Het MKB dient de loonbelasting op kwartaalbasis af te dragen, het grootbedrijf op maandbasis.

De inhoudingen op de salarissen worden dusdanig afgestemd dat als er geen bijzonderheden zijn, de werknemer bij zijn jaaraangifte niet hoeft terug te vragen en evenmin hoeft bij te betalen.

BTW

Het algemene BTW tarief in Spanje bedraagt 21%. Er is een verlaagd tarief van 10% van toepassing, onder andere voor onroerend goed, en een superverlaagd tarief van 4%. Dit laatste is alleen in uitzonderingsgevallen van toepassing, zoals voor bijvoorbeeld onbewerkte voedingsstoffen.

Dividend

Bij dividenduitkeringen naar Nederlandse of Belgische moederbedrijven is indien dit rechtspersonen zijn geen bronbelasting van toepassing. Indien er dividend wordt uitgekeerd aan natuurlijke personen of andere bedrijfsvormen is er doorgaans een bronbelasting van 15% van toepassing.

Informatieve aangiften

Behalve dat er aangiften gedaan dienen te worden die tot belastingafdrachten leiden, zijn er ook informatieve aangiften.

Zo dient er in Spanje door bedrijven op jaarbasis aangifte gedaan te worden van bedrijven met wie voor meer dan 3.000 euro op jaarbasis zaken is gedaan. Deze gegevens worden vervolgens door de Spaanse fiscus gekruisd om zo onregelmatigheden te ontdekken: als bedrijf A een ander bedrag opgeeft waarvoor zaken is gedaan met bedrijf B, dan B heeft opgegeven met betrekking tot A, dan klopt er mogelijk iets niet en dan komt de fiscus controleren.

Vanwege dit type aangiften en uitzonderingen is het vrijwel onmogelijk om de volledige belastingadministratie met een buitenlands systeem te verzorgen. Het kan wel, maar dan dient het volumen dermate te zijn dat het de softwareinvesteringen rechtvaardigt.

Wij maken het je graag makkelijk

Heb je vragen over de belastingen en belastingaangiften in Spanje? Wil je dat wij het je makkelijk maken? Vul dan ons vragenformulier in, dit kost je minder dan een minuut.

Heb je al een bedrijf in Spanje en wil je weten hoe wij je belastingzaken, belastingaangiften en de hieraan gerelateerde werkzaamheden kunnen verzorgen? Vraag dan vrijblijvend direct offerte aan.

Je krijgt altijd een Nederlandstalige contactpersoon.

Je ontvangt binnen één werkdag reactie