Exit-belasting Spanje

Exit-belasting Spanje

by Jeroen Oskam

Exit-belasting Spanje

Spaans ingezetenen die emigreren naar een land buiten de EU kunnen in Spanje te maken krijgen met een exit-belasting indien:

  • zij aandelen in bezit hebben waarvan de waarde meer dan vier miljoen euro bedraagt óf;
  • er sprake is van een aandelenbelang van meer dan 25% en de totale waarde van dit pakket hoger is dan een miljoen euro, én;
  • men belastingplichtig was in Spanje gedurende minstens 10 van de 15 jaren voorafgaand aan de emigratie.

Heffingsgrondslag exit-belasting

Deze exit-belasting betreft een heffing over de nog niet-gerealiseerde winsten (meerwaarde), oftewel een heffing over het positieve verschil tussen de marktwaarde bij vertrek en de verkrijgingswaarde. Het verschil wordt belast volgens de zogenaamde ´lage tarieven tabel´ voor rendement en winsten.  Het maximumtarief bedraagt  23,5% (23% in 2016).

Geen exit-belasting bij tijdelijke verhuizing

Is er sprake van een tijdelijke werk gerelateerde verhuizing naar een land waarmee Spanje een belastingverdrag heeft gesloten dan kan er uitstel van betaling worden aangevraagd tot een maximum van 5 jaar. Keert men binnen deze termijn weer terug naar Spanje zonder dat verkoop van de aandelen heeft plaatsgevonden, dan verdwijnt de vordering of kan men de eerder betaalde exit-belasting terugvorderen.

Verhuizing naar land binnen EU/EER

Wanneer een Spaans belastingplichtige verhuist naar een land binnen de Europese Unie of de Europese Economische Ruimte waarmee Spanje een belastingverdrag gesloten heeft, kan er gedurende 10 jaar een conserverende aanslag worden opgelegd. Door het opleggen van een conserverende aanslag behoudt Spanje gedurende 10 jaren haar heffingsrecht, na deze periode vervalt dit recht. In geval van een zogenoemde ´verboden´ handeling, zoals de verkoop van de aandelen, kan Spanje alsnog de exit-belasting heffen.

Dit artikel betreft geen complete weergave van de bepalingen in het betreffende wetsartikel. We kunnen u desgewenst nader informeren.